Om Trondheimsnatt

Hjerta som banke

Hjerta som banke

Med hjerter som banker for foto – og for Trondheim

I 88 år har glade amatørfotografer i Trondheim og omegn funnet inspirasjon, utvikling og et fellesskap rundt fotografi, i Trondhjems Kameraklubb. Like lenge har Domkirka, Nidelven, Bakklandet og et utall andre kjente og ukjente steder i Trondheim vært kortreiste fotomotiv.

En høstkveld i 2014 ble idéen født om en egen trondheimsutstilling av og med klubbens medlemmer. Inspirasjonskilden var Åge Aleksanders vakre tekst Trondheimsnatt; en tekst som rommer mange tolkninger. Men sentralt i teksten er kjærligheten til byen og til menneskene som lever der.

Inspirasjon var én ting, men det store spørsmålet var: kunne vi få lov til å bruke sangen til et fotoprosjekt i klubben? Åge ble kontaktet, og svaret var ja.

Gjennom to år har vi hatt «Trondheimsnatt» som klubbprosjekt. Målet var at dette skulle være et felles prosjekt for alle medlemmene i klubben; uansett nivå, spesielle sjangerinteresser eller tilnærming til foto. Og det hele skulle ende opp med en utstilling.

Underveis har det vært samlinger, workshops og fotovandringer. Trondheimsnatt har vært gjennomgangstemaet, men slik som sangen rommer mange tolkninger, har hver enkelt lagt sin tolkning og sin opplevelse til grunn for fotograferingen. Derfor er utstillingen også et bilde av Trondheim, slik medlemmene tolker og opplever byen.

Noen av linjene i Åges tekst har avfødt egne prosjekter. Hovedbildet på utstillingen er en collage, satt sammen av mer enn 650 bilder og formet som et hjerte: «Hjærta som banke over store og små over ei trondhjæmsnatt». Og selve utstillingen har fått navn fra en annen strofe; «Drømmen den lokke».

Prosjektet Trondheimsnatt er ved veis ende. Lørdag 8. oktober 2016 åpnet utstillingen i Trondhjems Kunstforening/Ni Muser, med 62 bilder av 29 fotografer fra kameraklubben.

Utstillingen varer til 27. november. Men Trondhjems Kameraklubb fortsetter med nye prosjekter for gamle og nye medlemmer. Vi har fortsatt et hjerte som banker for klubben, for fotografering og for Trondheim.