Om navnet Munken

Trondhjems Kameraklubbs nasjonale fotokonkurranse har fått navnet Munken.

Vi ville at navnet skulle ha lokale referanser, men vi ønsket også et navn som skulle stå for seg selv og være åpent og inkluderende for folk fra hele landet. Med Munken mener vi å ha fått det til.

Navnet er inspirert av blant annet kjente landemerker i Trondheim som Munkholmen, Munkegata og fjellet Munken, men også Norges mest kjente spøkelse, munken i Nidarosdomen

Noen vil også kunne dra paralleller mellom fotografer og munker, men her må vi påpeke at selv om mange vier mye av livet sitt og har et nærmest religiøst forhold til fotografiet, er ikke det en forutsetning for å delta i konkurransen.

Gå til konkurransens hovedside

Foto: Morten Mehli
Foto: Morten Mehli

Referanser og anekdoter

Munkholmen er en liten øy på 13 dekar som ligger ca. 2 km utenfor Trondheim sentrum i Trondheimsfjorden. Øya er omtalt i Snorre som rettersted, og fram til reformasjonen var det kloster på øya. På 1600-tallet ble navnet Munkholmen tatt i bruk, og Munckholm festning ble anlagt. I sommersesongen er øya nå et populært utfartssted, med muligheter for bading og soling. Det er også en café der og en liten restaurant med uteservering.

Munkegata i Trondheim er den sentrale aksen og byens hovedgate i Cicignons byplan etter bybrannen i 1681, der den ble oppkalt etter munkene, dvs. kannikene ved domkirken. Munkegata løper fra Nidarosdomen til havna ved Ravnkloa, og har Munkholmen som forsvinningspunkt ute i fjorden. Munkegata er en av ytterst få gater i Norge med preg av aveny.

Fjellet Munken ligger 5 km øst for Vanvikan på Fosen. Navnet skyldes at fjellet ligger nøyaktig i forlengelsen av Munkegata i Trondheim i aksen mellom Nidarosdomen og Munkholmen. I dag er Munken mest kjent for sin Via Ferrata, en klatresti på 950m kjent som Munkstigen. Fra toppen på 518 meter over havet er det fantastisk utsikt over Trondheim og Trondheimsfjorden.

Norges mest kjente spøkelse er etter sigende munken i Nidarosdomen. Ifølge Wikipedia finnes mange beretninger, både vandrehistorier og bekreftede vitnesbyrd, om Munken. Mest kjent er bispinne Marie Gleditsch’ opplevelse under en gudstjeneste i 1924. Under forrettelsen så hun en skikkelse i tonsur og munkekutte dukke opp i søylegangen mot oktogonen for deretter å passere rett gjennom en av tilhørerne. På et tidspunkt løftet han hodet, og bispinnen så at han hadde en blodig stripe over halsen. Forfatteren Frid Ingulstad har skrevet en roman om munken og hans mulige opprinnelse.

Munkholmen har gitt navnet til det alkoholfrie ølmerket Munkholm som ble lansert i 1991 av E.C. Dahls bryggeri i Trondheim. Reklamen skal ha det til at bakgrunnen for at Munkholm ble alkoholfritt, var at det opprinnelige ølet til munkene på Munkholmen var så godt at de drakk for mye av det, og stort sett gikk på fylla. En gang abbeden fra Nidarosdomen besøkte Munkholmen så han galskapen. Han beordret forandring på ølbryggingen. Det endte med en ny bryggeprosess. Gjæringsprosessen måtte avsluttes akkurat i det alkoholen begynte å stige, men etter at den gode ølsmaken hadde fått utvikle seg. Slik kunne munkene fortsatt få et øl som smakte som ekte øl, men uten alkohol.

Murgården «Munken» var Trondheims høyeste, med seks etasjer, da bygget ble oppført i 1902. Navnet fikk den etter Café Munken som holdt til der på slutten av 1800-tallet og som flyttet inn igjen da den nye bygningen sto ferdig. Som et typisk og interessant eksempel på avslutningsfasen i historisme-stilen – også kalt «redselsperioden» eller «stilforvirringen» var Munken i over et halvt århundre byens mest kritiserte og utskjelte bygning inntil den ble revet 1971 og erstattet av nytt moderne forretningsbygg med mer moderat høyde.

MF Munken er en av de nye batteridrevne «plugin-hybrid»-fergene som går i trafikk over Trondheimsfjorden. Den er bygd med teknologiske løsninger i verdensklasse som gjør at ferga bruker mindre enn 30 % av energien som konvensjonelle dieseldrevne ferger. En betydelig del av energien kommer fra helautomatisk lading når fergene ligger ved kai. Ferga er over hundre meter lang med plass til 130 personbiler og med en toppsalong med 360 graders utsikt. Navnet MF Munken representerer begge geografiske sider av sambandet, Munkholmen og Munkegata i Trondheim og fjelltoppen Munken på Fosen-siden.